Odbor za ljudska prava Vranje

Okrugli sto " Problem trgovine ljudima” održan u Vranju

Okrugli sto organizovan u sali Načelstva Pčinjskog upravnog okruga. (slika: )
Okrugli sto organizovan u sali Načelstva Pčinjskog upravnog okruga.

/ Vranje, 07.04.2017. / Odbor za ljudska prava  Vranja, kao deo Anti trafking mreže, orgaanizovao je okrugli sto u Vranju, pod nazivom “Problem trgovine ljudima”.

Na skupu su govorile: Miroslava Despotović – Odbor za ljudska prava Vranje,  Katarina Ivanović – Astra, Beograd, Tatjana Nikolić – Koordinatorka Anti trafiking mreže, Centar za devojke, Niš i Danijela Milosavljević – Predsednica Lokalne Mreže Vranja za borbu protiv trgovine ljudima I članica gradskog veća.

Ukazano je na problem trgovine ljudima kao ozbiljnu društvenu pretnju I  teško krivično delo, koje ugrožava osnovna ljudska prava, pravo na život, pravo na izbor i pravo na slobodu kretanja.

Skupu su prisustvovali predstavnici  institucija, lokalne samouprave, škola, zdravstva  i nevladinih organizacija iz Vranja.

Anti trafking mreža (AT mreža) je mreža OCD koja protiv trgovine ljudima, u saradnji sa relevantnim akterima, osmišljava i sprovodi aktivnosti u cilju sprečavanja, smanjivanja i rešavanja problema trgovine ljudiima na državnom nivou i lokalnim zajednicama u Rebublici Srbiji.

Nekadašnja Astra mreža, a danas Antitrafiking mreža, nastala 2002, i dalje je aktivna. Danas broji 8 članica: ASTRA - Beograd, SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja - Vlasotince, Nezavisni ženski centar - Dimitrovgrad, Odbor za ljudska prava - Vranje, Centar za devojke - Niš, Centar za prava žena - Vršac, PAOR - Zrenjanin, Centar za devojke - Užice.