Početna O Nama Kontakt Arhiva Linkovi English
Nalazite se: hrcvr.org >


Uz podršku:

Swedish Helsinki Committee

Partner:

Agencija Vranje Press
“Nasilje u porodici jeste ponašanje kojim jedan član porodice ugrožava telesni intergritet, duševno zdravlje ili spokojstvo drugog člana porodice.”
Porodični zakon Republike Srbije - član 197.
Nasilje nad ženama je ispoljavanje istorijski nejednakih odnosa društvene moći između muškaraca i žena koji su doveli do diskriminacije i dominacije nad ženama od strane muškaraca i do sprečavanja potpunog napretka žena. Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih društvenih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce. Nasilje nad ženama je prepreka u postizanju jednakosti, razvitka i mira.
Definicija nasilja nad ženama po dokumentima Ujedinjenih nacija
Prvo izdanje
SOS Kontakt

DODELA DIPLOMA ŽENAMA KOJE SU ZAVRŠILE OBUKU ZA RAD NA RAČUNARU

Nakon dvomesečne uspešno završene bazične edukacije za rad na računaru ženama klijentkinjama SOS telefona Vranje  koje su izložene porodičnom nasilju i koje su smeštene u Prihvatilište za žrtve nasilja u porodici u Vranju uručene su diplome o ploženom stručnom ispitu za rad na kompjuteru.

Kroz program „SOS telefon Vranje za podršku i pomoći ženama izloženim porodičnom nasilju“, stručnu obuku je realizovalo Udruženje građana Odbor za ljudska prava Vranje u saradnji sa Narodnim Univerzitetom Vranje i Centrom za pružanje lokalnih usluga socijalne zaštite.

Cilj edukacije je osnaživanje žena kroz sticanje znanja i osposobljavanje za rad na računaru kao jedan od preduslova da žene izložene porodičnom nasilju lakše dobiju zaposlenje i sebi obezbede bolje plaćeni posao, čime bi stekle bolje uslove za ekonomsko osamostavljivanje i brži prekid ili izlazak iz porodičnog nasilja.

Bazična edukacija za rad na računaru, namenjena ženama izloženim porodičnom nasillju,  po prvi put je organizovana u Vranju.

Dodela diploma ženama u Narodnom Univerzitetu u Vranju

Dodela diploma ženama u Narodnom Univerzitetu u Vranju

 

Poboljšanje zaštite žena od nasilja - prilog RTV Vranje.

Odbrana CEDW izvestaja za Srbiju

 Odbrana CEDW izvestaja za Srbiju zakazana je za 18. jul 2013. godine. Opšti izveštaj (članove 2,3,4,6,10,11,12,16, preporuka 19 NuP, rezolucija 1325 i položaj lezbeki) su pisale Autonomni ženski centar, ASTRA, Žene u crnom, Glas razlike i Labris i izveštavaju Vanja Macanović, Marija Andjelković, Zoe Gudović i Gordana Subotić. Izveštaj iz senke o položaju Romkinja pisala je Ženska romska mreža i izvestavaju Vera Kurtić i Biljana Branković, a izveštaj o položaju žena sa invaliditetom pisale su žene iz Kruga i izveštava Lepojka Cerević Mitanovski.

Odbranu CEDAW izveštaja možete pratiti uživo 18.07.2013. od 10-17 h na linku: http://www.treatybodywebcast.org 

Izjava koju su pripremile AŽC, ASTRA, Žene u crnom, Glas razlike i Labris. 

Izjava koju je podnela Vera Kurtic u ime Romske ženske mreže.

Sajam Nevladinih organizacija na Balkan Streets Festivalu

U okviru Balkan Streets Festivala 2013 u organizaciji Nevladine organizacije „Generator“ u petak, 21. juna održan je sajam nevladinih organizacija iz Vranja. Na sajmu su učestvovali  volonteri i volonterke Odbora za ljudska prava Vranje I SOS telefona Vranje. Velik broj mlađih, ali i starijih Vranjanaca bilo je u prilici da se upozna sa programom rada kancelarije SOS telefona Vranje. Volonteri su na štandu delili gradjanima pamflete i edukativni materijal. Ove godine Festival je  održan na čuvenom izletištu Ćoška, prvom izletištu koje je renovirano u akciji Apatinske pivare „Jelen za lepšu Srbiju“.

 

 

Štand SOS telefona Vranje i podela edukativnog materijala gradjanima.

 

Uz podršku ambasade SAD, Fonda B92 i Gradske uprave u Vranju

       REGIONALNA SIGURNA KUĆA BIĆE SAGRAĐENA DO KRAJA GODINE

/Vranje, DANAS, 16.05.2013./ „ Sa predstavnicima Američke ambasade u Beogradu i Fondom B92 u Vranju ćemo 20. maja potpisati sporazum o početku realizacije projekta izgradnje regionalne sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja za sedam opština Pčinjskog okruga“,potvrdila je za Danas zamenica Gradonačelnika Vranja Bojana Veličkov.

 - O sigurnoj kući se razgovaralo i 2008.godine ali nisu postignuti konkretni rezultati pa je na inicijativu nove Gradske uprave i uz veliku podršku Gordana Paunovića iz Fonda B92 ovaj projekat sada sasvim izvestan i mi očekujemo da nakon potpisivanja sporazuma otpočnemo sa najpre tehničkom realizacijom koja podrazumeva pripremu tenderske dokumentacije za izbor izvodjača radova – navodi Veličkova.Gradska uprava Vranja obezbedila je lokaciju, sa rešenim imovinskim odnosima, kao i infrastruturne potrebe u pristupu elektro,vodovodnoj i kanalizacionoj mreži.Radove na izgradnji finansiraće Ambasada SAD u Beogradu, a radovi bi trebalo da počnu u septembru i da budu završeni do kraja godine.

Prema podacima NVO Odbor za ljudska prava iz Vranja i SOS telefona za žrtve porodičnog nasilja na kome već deset godina dežuraju volonterski timovi na jugu Srbije je u porastu nasilje nad ženama i decom, a bilo je i smrtnih slučajeva u kojima su stradale žene. U Prihvatnoj stanici u Vranju samo u prošloj godini zbrinuto je 74 žena i dece koje su zatražile pomoć zbog nasilja u porodici. Uz podršku Gradske uprave, a na inicijativu volonterki sa SOS telefona jedna od žrtava porodičnog nasilja dobila je zaposlenje što je do sada jedini primer ovakve vrste na jugu Srbije.

Zašto država spava, kada se krše moja radna prava!

 Rekonstrukcija Ženski fond predstavlja na jednom mestu dešavanja koja organizuju ženske grupe širom Srbije obeležavajući 8.mart - Međunarodni dan žena.

Program Mape obuhvata dešavanja u gradovima: Beograd, Novi Sad, Prijepolje, Niš, Vranje, Leskovac, Pirot, Novi Bečej, Vlasotince, Kruševac.

POTPISAN DOGOVORA O SARADNJI LOKALNE MREŽE

U okviru obeležavanja 8. Marta 2013. – Međunarodnog dana žena,  OCD Odbor za ljudska prava Vranje/SOS telefon Vranje i Savet za rodnu ravnopravnost grada Vranja organizovali su   potpisivanje (obnovu) Dogovora o saradnji Lokalne mreže OCD i nadležnih institucija Vranja iz oblasti pomoći ženama i žrtvama i suzbijanja nasilja u porodici.

Zvaničnom potpisivanju Dogovora o saradnji lokalnih OCD i nadležnih institucija prisustvovao je gradonačelnik Vranja Zoran Antić i  zamenica gradonačelnika Vranja Bojana Veličkov.

O značaju postojanja i radu Lokalne mreže OCD i institucija za pomoć žrtvama i suzbijanje nasilja u porodici govorila je  Mr psihologije Zdravka Gigov, Licencirana trenerica Ministarstva rada i socijalne politike po akreditovanom programu Autonomnog ženskog centra (AŽC).

Na okruglom stolu predstavljeni su ključni nalazi istraživanja  „Posledice izloženosti dece nasilju prema ženama u partnerskom odnosu i odgovor javnih službi na ovaj problem“ koje je realizovano 2012. godine u Vranju. 

Potpisivanje Dogovora o saradnji institucija.

Potpisivanje Dogovora o saradnji institucija.

Dijalogom do zaustavljanja nasilja prema ženama i deci u Vranju - Mreža "Žene protiv nasilja".

PLESOM PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

U Vranju su 14.02.2013.  SOS telefon Vranje i Generator, u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama, plesnim grupama „Dance 4 life“, „Fenix“, „Top dance“, glumcima pozorista Bora Stankovic i javnim ličnostima organizovali kampanju „Jedna milijarda ustaje“… Svojim učešćem podršku gradskoj inicijativi dao je i Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada Vranja.

Održavanje ove kampanje na Dan zaljubljenih daje dodatnu dimenziju jer poručuje da onaj ko te zlostavlja, on te ne voli i tu ne pomažu ni ruže, ni bombonjere. Osnovna ideja je zaustavljenje nasilja prema zenama i devojkama, na jedan drugaciji nacin , a to je plesom i muzikom na javnim mestima, na ulicima i trgovima.

Danas smo svi zajedno u Vranju plesali na trgu i javno poslali poruku da se prekine lanac nasilja nad zenama i devojkama u celom svetu, jer po podacima UN 1 od 3 zena na planeti u svom zivotu bude perebijena i trpi nasilje. To znaci da ce nasiljem biti obuhvacena 1 milijarda zena, po čemu i ova kampanja dobila naziv. Zato i mi iz Vranja kazemo glasno NE nasilju prema zenama i devojkama.

SOS telefon Vranje (017 410 822)  je u 2012. godini registrovao 140 poziva, 130 žena je bilo izloženo bar jedom ili svim oblicima nasilja u porodici: psihičko, emotivno, fizičko, ekonomsko, seksualno… što je zabrinjavajući podatak.

Plesom protiv nasilja

Plesom protiv nasilja

Akcija u Vranju - pogledajte ovde.


PLATNO ZA KUĆNI BIOSKOP  ŽRTVAMA PORODIČNOG NASILJA

Zahvaljujući donaciji Višeg i Osnovnog tužilaštva u Vranju, tim volonterki SOS telefona Vranje poklonio je Prihvatilištu za žrtve porodičnog nasilja u Vranju platno, zvučnike za kućni bioskop i pakete za ličnu higijenu.

Uručenju ove humanitarne pomoći prisustvovali su predstavnici gradske  uprave,  članovi novoformiranog Savet za rodnu ravnopravnost grada Vranja, koji su nakon obilaska prostora Prihvatilišta prisustvovali sastanku sa direktorkom Prihvatilišta Dejanom Bogdanović, njenim saradnicima i volonterkama SOS telefona Vranje i razgovarali o dosadašnjem radu Prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja, problemima i potrebama za obezbeđenje boljih uslova smeštaja i boravka.

Ovo je treća po redu donacija za žene i decu žrtve porodičnog nasilja smeštenih u Prihvatilištu koju je SOS telefon Vranje obezbedio u saradnji sa Višim Tužilaštvom u Vranju, a u okviru sprovođenja principa oportuniteta. I ovom prilikom smo obezbedili donaciju koja je direktno potrebna štićenicama/cima ove ustanove. Želimo da kućni bioskop bude mesto za lepo druženje pre svega dece kao i svih koji su zbog ekstremnog nasilja u porodici morali ovde da potraže bezbedan privremeni smeštaj. Za žene i decu smo prošlog leta donirali neophodnu garderobu, pribor i potrebne knjige za školu. Povodom novogodišnjih praznika 2012. godine, SOS telefon Vranje je kupio 2 TV aparata uz podršku istog donatora. Vrednost dosadašnje donacije iznosi oko 250 hiljada dinara.

Za lepši boravak dece u Prihvatilištu.

Za lepši boravak dece u Prihvatilištu.

Uloga Sigurne kuće u pomoći I zbrinjavanju žrtava porodičnog nasilja u porodici

/ Vranje, 13.11.2012. / U Sali Načelstva u Vranju, u organizaciji Odbora za ljudska prava Vranje, SOS telefona Vranje i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Vranja održan je okrugli sto pod nazivom“ Uloga Sigurne kuće u pomoći I zbrinjavanju žrtava porodičnog nasilja u porodici”.Skup je otvorila Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika Vranja, koja je rekla da će izgradnja prve Sigurne kuće u Pčinjskom okrugu početi na proleće sledeće godine. Cilj projekta je podizanje svesti građana o značaju rodne ravnopravnosti u svim sferama društva - rekla je Bojana Veličkov i dodala da će sredstva za izgradnju objekta obezbediti Ambasada SAD u Beogradu. Vesna Stanojević, koordinatorka „Sigurne kuć“ Beograd je rekla da će Vranje biti prvi grad na jugu Srbije koji će dobiti ovakav objekat i istakla da su one već izgrađene u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Smederevu, Somboru, Novom Sadu, Pančevu i Zrenjaninu. U radu okruglog stola učestvovala su predstavnici Gradske uprave, nadležnih gradskih institucija, OCD, Policijske uprave, tužilaštva kao I veliki broj medija.

Veliki značaj Sigurne kuće

Veliki značaj Sigurne kuće

 

 

PREZENTACIJA ISTRAŽIVANJA „OSTVARIVANJE PRAVA NA ZAKONSKO IZDRŽAVANJE PRED PRAVOSUDNIM ORGANIMA U VRANJU, BUJANOVCU I BOSILEGRADU“  

Odbor za ljudska prava Vranje, u okviru programa SOS telefona Vranje,  organizovao je  prezentaciju istraživanja „OSTVARIVANJE PRAVA NA ZAKONSKO IZDRŽAVANJE PRED PRAVOSUDNIM ORGANIMA U  VRANJU, BUJANOVCU I BOSILEGRADU“ .O rezultatima istraživanja, koje je po prvi put sprovedeno na jugu Srbije, o uzrocima i posledicama nedavanja zakonskog izdržavanja – alimentacije pre svega ženama i deci iz porodičnog nasilja, govorile su autorke istraživanja Prof. dr  Nevena Petrušić, Poverenica za ravnopravnost i Prof. dr Slobodanka Konstantinović Vilić sa Pravnog fakulteta u Nišu. O značaju istraživanja govorila je i Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika Vranja. Ovo je prvi istraživački projekat na temu smanjenja siromaštva putem dosledne primene zakonskih odredbi.

( FOTO) Prezentacija Istraživanja

                                                           

( FOTO) Prezentacija Istraživanja

Okrugli sto „Radna eksploatacija, ilegalna migracija i trgovina ljudima“
NVO Odbor za ljudska prava Vranje i ASTRA-Beograd organizovali su u Vranju  okrugli sto pod  nazivom  „Radna eksploatacija, ilegalna migracija i trgovina ljudima“.

Ujedno je promovisana  nacionalna ASTRA anti-trafiking kampanja o radnoj eksploataciji kao obliku trgovine ljudima kao i program UN GIFT Srbija, prva zajednička inicijativa agencije Ujedinjenih nacija na polju borbe protiv trgovine ljudima u Srbiji. Promocija je istog dana bila u Londonu i Vranju.

O ovom aktuelnom društvenom problemu govorili su predstavnici MUP Srbije Mitar Djurašković, načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničnog kriminala i kriminalističko obaveštajne poslove u Upravi granične policije i Koordinator borbe protiv trgovine ljudima, inspektori Goran Krstić i Boban Đorđević, Odseka pogranične policije za strance, suzbijanje ilegalne migracije i trgovine ljudima - MUP Srbije - PU Vranje kao i Dragan Lazarević, pomoćnik načelnika Regionalnog centra pogranične policije prema Makedoniji. O promociji nacionalne ASTRA anti-trafiking kampanje o radnoj eksploataciji kao obliku trgovine ljudima govorila je Ivana Radović, Koordinatorka za odnose sa javnošću NVO ASTRA, a na temu  „Mešoviti migracijski tokovi na jugu Srbije“ govorila je  Miroslava Jelačić, pravna analiticarka - NVO GRUPA 484 Beograd.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija, lokalne samouprave, PU Vranje, novinari, koji su u diskusiji na kraju izlaganja razmenili svoja iskustava u dosadašnjem radu na rešavanju ovih problema.

 Prilog RTV Vranje       

Okrugli sto u Vranju

Okrugli sto u Vranju

Okrugli sto u Vranju

Okrugli sto u Vranju

ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA VRANJE - OKRUGLI STO VRANJE - PRAVA ZENA PREMA KOJIMA JE IZVRSENO NASILJE U PORODICI - 29.06.2012. 

 

Rad Lokalnih mreža za suzbijanje porodičnog nasilja

U okviru nastavka stručne edukacije profesionalaca u Pčinjskom okrugu kroz Program SOS telefona Vranje za formiranje i rad Lokalnih mreža za suzbijanje porodičnog nasilja, OCD Odbor za ljudska prava Vranje organizovao je Stručne sastanke Lokalne mreže institucija i OCD za suzbijanje porodičnog nasilja i za pomoć ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja.

Stručne sastanake vodila je Zdravka Gigov, mr. psihologije, licencirana trenerica iz oblasti rada Lokalne mreže za suzbijanje porodičnog nasilja i licencirana  trenerica za medijaciju koja je u 75 sudskih postupaka bila punomoćnica žrtava porodičnog nasilja po tužbama  za razvod braka zbog porodičnog nasilja i tužbama za zaštitu od nasilja u porodici.

Program stručnog sastanka obuhvatao je praktičnu primenu multisektorskog modela intervencije i saradnju institucija i OCD u radu Lokalne mreže.

Cilj radionica bio je stručna edukacija profesionalaca iz nadležnih institucija I OCD kao i formiranje  i efikasno timsko postupanje Lokalne mreže za suzbijanje porodičnog nasilja i pomoć žrtvama u gradovima na jugu Srbije. 

Sastanak Lokalne mreže u Bosilegradu

Sastanak Lokalne mreže u Bosilegradu

                                  

Sastanak Lokalne mreže u Vranju

Sastanak Lokalne mreže u Vranju

 

 

Televizori, knjige i igračke poklon Prihvatilištu za žrtve nasilja

SOS telefon Vranje poklonio 500 knjiga i dva TV aparata

 

Završena akcija „Knjiga za sigurnu kuću“ koju je pokrenuo SOS telefon Vranje u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Vranja i ljudima humanog srca našeg grada.

U organizaciji volenterskog tima Organizacije civilnog društva Odbor za ljudska prava i SOS telefona, Prihvatilištu za žrtve nasilja u Vranju uručeni su pokloni u okviru organizovane akcije „Knjiga za sigurnu kuću“ koja je pokrenuta u okviru kampanje „16. dana aktivizma“.

Sakupili smo oko pet stotina knjiga koje su nam darivali gradjani, veći broj igračaka a obezbedili smo i sredstva pa će u prihvatilištu sada biti i dva televizora – rekla je Lidija Kovač, konsultanktinja SOS telefona koji postoji deset godina i jedini je u ovom trenutku u sedam opština Pčinjskog okruga, gde se sve češće beleže slučajevi porodičnog nasilja.

Televizori za ovu ustanovu u kojoj borave žene i deca žrtve porodičnog nasilja Odbor za ljudska prava u Vranju obezbedio je na osnovu primene člana 236. Zakona o krivičnom postupku Višeg javnog tužilaštva iz Vranja koje je svojim rešenjima naložilo osudjenim licima da sredstava od kazne uplate u humanitarne svrhe.

Vrlo je značajno da je Odbor za ljudska prava prepoznao potrebe osoba koje su smeštena u prihvatilištu kao preteči Sigurne kuće, zbog čega smo i podržali da se nabave televizori iz fonda od sudskih kazni – rekla je Danijela Trajković.zamenica Višeg javnog tužioca u Vranju.

Po rečima Snežane Tasić, kroz prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja, jedine ustanove ovoga tipa na jugu Srbije, godišnje prodje i po nekoliko stotina žena i dece koji tu borave i po nekoliko meseci.

Nadica Stošić, predsednica NVO „Inicijative za integraciju“ u ime svih nevladinih organizacija koje su učestvovale u prikupljanju knjiga, nagalasila je da je ova akcija izvandredan početak za još veću akciju - za završetak Sigurne kuće,  koju Vranje i jug Srbije još uvek nemaju. Ujedno je pozvala širu društvenu zajednicu, grad Vranje, pojedince, lokalna preduzeća da pokažu humanost na delu i svojim učešćem daju doprinos da Sigurna kuća bude završena do kraja sledeće godine.

Knjige i TV aparati - poklon prihvatilištu.

Knjige i TV aparati - poklon prihvatilištu.

Knjige i TV aparati - poklon prihvatilištu.

Knjige i TV aparati - poklon prihvatilištu.

 

 

    

 


       

 Aktuelno

Femicid u Srbiji

/ Mreža žene protiv nasilja / Femicid je rodno zasnovano ubistvo, učinjeno nad ženama, devojkama, devojčicama pa i bebama ženskog pola od strane osoba muškog pola.
> opširnije o tome

Kontakt telefon: +381 (0)17 427 400 ; (0)17 414 854 Web: www.hrcvr.org
© 2005-2008 Odbor za ljudska prava Vranje Human Rights Committee Developed by: Powered by: