Odbor za ljudska prava Vranje

Odeljak: Arhiva

Studenti dele besplatne pravne savete

/ Niš, 23.02.2010. / - Na Pravnom fakultetu u Nišu kontinuirano, od 2002. godine, radi pravna klinika, u okviru koje se realizuju raznovrsni klinički programi obuke studenata u pravničkim veštinama.

+ ČITAJ DALJE

Još jedan slučaj nasilja u porodici

Vranje, Vranje Press, utorak, 12. januar 2010. / Za samo dva dana policija u Vranju po prijavama zlostavljanih žena uhapsila je dvojicu naslnika, navodi Vranje Press, pozivajući se na saopštenje policije.

+ ČITAJ DALJE

Raste broj ubistava partnera

Prema podacima policije, samo od januara ove godine, ubijene su četiri žene, a počinioci su bili muževi ili vanbračni partneri. Neki od ovih zločina poslednjih meseci punili su novinske stupce, a razlozi su obično ljubomora ili neuzvraćena ljubav. Stručnjaci upozoravaju policiju i nadležne organe da na vreme reaguju, a medije da od teškog zločina ne prave romantične priče.

+ ČITAJ DALJE

Petrušić predložena za poverenika

/ Beta, Beigrad, 30. mart 2010. - Odbor za ustavna pitanja Skupštine predložio je parlamentu da za poverenika za zaštitu ravnopravnosti izabere dekana Pravnog fakulteta u Nišu, Nevenu Petrušić. Petrušićevu je kandidovala poslanička grupa Za evropsku Srbiju, odnosno Demokratska stranka. Nevena Petrušić je članovima odbora rekla da se 30 godina bavi pravom, da je angažovana u radu u nevladinom sektoru i najavila da će, ako bude izbarana za poverenika za zaštitu ravnopravnosti, svoje kapacitete i znanje staviti u funkciju izgradnje te institucije.

+ ČITAJ DALJE

Srbija u UN predstavila regulativu za bolji polozaj žena

/ BEOGRAD, Beta, 4. marta 2010. /- Na zasedanju Komisije za status žena pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku Srbija je danas predstavila pravnu regulativu za poboljšanje položaja žena i unapredjenje rodne ravnopravnosti. Srbija prvi put učestvuje na zasedanju tog tela UN, a zemlju je predstavljala državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Snežana Lakičhević.

+ ČITAJ DALJE

Kriza generiše nasilje

/ Vranje, Vranje press 18.03.2010. / Prezentovan izveštaj tima SOS telefona u okviru Odbora za ljudska prava u Vranju u kome se navode konkretni podaci o porodično nasilju u vranjskoj opštini, navodi Vranje Press. Tokom prošle godine, SOS telefon Vranje registrovao je 152 poziva. Za podršku i pomoć obratilo se 112 osoba, što je za 12 procenata više nego pretprošle godine, navodi se....

+ ČITAJ DALJE

Šamar pokrenuo lavinu na „Fejsbuku”

/ Politika / Tekst našeg lista o nasilju nad ženama inspirisao Dejana Tešovića da na „Fejsbuku” osnuje grupu „Samo kreten može devojku da udari”, koja trenutno ima više od 111.000 članova. Tekst „Šamaranje devojke ne smatraju nasiljem”, objavljen u „Politici” 24. decembra prošle godine, izazvao je brojne osude nasilnog ponašanja prema devojkama.

+ ČITAJ DALJE